Da sola ble borte

Plakattegning

Sola har blitt borte og sjøsamebarna Mattis og Elen blir sendt ut for å lete etter den. De reiser med båt sørover langs norskekysten. Nordlyset følger dem på veien og både skremmer og beskytter. Når kråka sitter i stavnen må de holde seg på land, og inne i ei vik venter stalloen på dem.

Dette er en levende eventyrstund for små barn som fortelles i dialog med barna, med joik og dans. Den egner seg godt rundt et bål eller i en lavvo. Varighet ca 35 minutter.

Stina Therese Lorås er scenekunstner med erfaring både som dramatiker, danser, skuespiller og regissør. Hun er selv sjøsame med slekt fra Kvalsund og har de siste årene jobbet mye med sjøsamisk historisk materiale. Lorås har nylig fullført studium i joik ved Nord Universitet.

Fortellingen ”Da sola ble borte” er basert på eldgamle historier som indikerer at samene fra gammelt av hver vinter sendte en utsending som skulle finne sola så man kunne være trygg på at den ville komme tilbake. Samiske sagn, myter og fortellinger vil veves inn i historien og tilrettelegges for at det skal være spennende for små barn og lytte til. Barna vil bli integrert i fortellingen ved å delta med joik og bevegelser. Målgruppe: fra 3-7 år.