Pictures – Flukt

Forestillingen «Pictures – Flukt» var min masteroppgave da jeg fullførte min master i kunstfag ved Universitetet i Agder våren 2016.

Bakgrunn for valg av fortelling var den pågående flyktningekrisa som var på sitt mest intense akkurat da. Men selve tematikken var spunnet rundt en fortelling som lå nærmere meg selv; Evakueringa fra Finnmark i 1945 slik min mormor hadde opplevd den.

Jeg har vokst opp med disse små dryppene av hvordan evakueringa ble opplevd. Frykten for tyskerne, frykten for å bli kastet på sjøen, fordommene den samiske befolkningen ble møtt med.

Mange av disse små historiene jeg har blitt fortalt fra min mormors opplevelser har forbausende mange likhetstrekk med det jeg leser at flyktninger opplever i Norge i dag. Derfor følte jeg at denne historien ble svært dagsaktuell. Etter hvert som arbeidet skred fremover ble jeg også mer og mer opptatt av den utviskede historien om sjøsamene som ligger gjemt bak min mormors fortellinger. Dette har dannet grunnlag for forestillinger jeg jobber med nå i ettertid.

Formmessig var Pictures solid fundamentert i filosofien: Gjennom Roland Barthes teorier om hva som gjør et bilde interessant for tilskueren, herunder begrepene studium, punctum og det blinde feltet. Gjennom Gotthold Ephraim Lessing, og hans teori om å gi næring til ”inbildningskraftens frie spill”. Ikke minst gjennom Edmund Husserl og hans trancendentalfilosofiske fenomenologi med vekt på fellesmenneskelige trekk.

Med filosofien i bakhodet forsøkte jeg å skape en serie sensoriske bilder som kunne hjelpe publikum til å oppleve noe av den følelsen eller stemningen som min mormor gikk igjennom som flyktning i eget land.

Forestillingen ble vist som en rundtur i den lokale utstillingen ved Sørlandet Kunstmuseum 2 juni 2016.

Medvirkende:

Ide/regi/scenografi/dramatiker/instruktør:
Stina Ravdna Lorås

Skuespillere:
Nina Skogli
Andreas Røst
Ronja Marie Rimer
Anne-May

Dansere:
Atle Hoff
Stina Ravdna Lorås

Studentkoret Quantum:
Jon Henrik Lorentzen Thorvildsen
William Otto Iversen
Håkon L Johansen
John Birger Moe
Erik Vogt-Lorentzen
Jomar Løe Bing
Egil Øysteinson Tveit
Jørgen Kaasen Engen

Barn fra Lillesand Barneteater:
Vilde
Mio
Olve
Lucas
Louise
Amanda

Musikere:
Nils Martin Haugfoss – trommer
Tiril Lorås Ystgaard – cello

Teknikk:
Øystein Flemmen
Sigbjørn Lorås Hessaa

Kostyme:
Ronja Marie Rimer
Stina Ravdna Lorås
Tina Ingebrigtsen

Medhjelper:
Anna Sofia Kristiansdottir

Takk til:
Sørlandet Kunstmuseum
Kristiansand Krigshistoriske Museum (Leander Mathisen)
Fiskelaget AS Mandal
Bragdøya Kystlag

Invalid Displayed Gallery